Coacazele negre proaspete sunt un rasfat popular de vara. Au o aroma dulce acrisoara si sunt suculente si hranitoare. Coacazele pot fi consumate proaspat culese sau incorporate intr-o varietate de retete. Ele pot fi achizitionate si congelate.
S-a dovedit ca protejeaza impotriva bolilor de inima si cancerului si, de asemenea, pot ajuta la mentinerea rezistentei osoase, a sanatatii mentale si a tensiunii arteriale sanatoase. Una dintre cele mai populare retete in care sunt folosite coacazele negre este cea de suc de coacaze negre, in diverse combinatii.
Ce este antocianina din coacaze?
Coacazele contin un compus vegetal numit antocianina. Acest lucru ofera coacazelor atat culoarea albastra, cat si multe dintre beneficiile lor pentru sanatate. Datorita acestui compus, coacazele sunt recomandate inclusiv de medici si de nutritionisti.
Beneficii ale coacazelor negre
Coacazele pot ajuta la sanatatea inimii, la rezistenta oaselor, la sanatatea pielii, la echilibrarea tensiunii arteriale, la gestionarea diabetului, la prevenirea cancerului si la sanatatea mintala.
Cele mai citite articole
O cana de coacaze ofera 24% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru o persoana. Se pot folosi coacaze pentru a acoperi vafe, clatite, sau in iaurt, fulgi de ovaz sau cereale, amestecate intr-un smoothie sau sub forma de sirop si suc.
Persoanele care folosesc diluanti de sange, cum ar fi warfarina, ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a-si creste aportul de coacaze, deoarece continutul ridicat de vitamina K poate afecta coagularea sangelui.
Coacazele sunt hranitoare, delicioase si pot fi folosite intr-o varietate de retete. Un tip de flavonoid numit antocianina ofera coacazelor multe dintre beneficiile lor pentru sanatate. Flavonoidele sunt compusi vegetali care au adesea un efect antioxidant puternic.
Consumul unei varietati de fructe si legume a fost mult timp asociat cu un risc redus de aparitie a multor afectiuni de sanatate legate de stilul de viata. Multe studii au sugerat ca cresterea consumului de alimente vegetale, cum ar fi coacazele, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inima si mortalitate generala. Alimentele vegetale pot ajuta, de asemenea, si la sanatatea parului si a pielii, cresterea energiei si o greutate mai mica.