in

Tu ai nevoie de o cameră frigorifică pentru afacerea ta?

Nu există în zilele noastre nicio companie HoReCa, ale cărei activități se referă la circulația produselor alimentare ce trebuie răcite, congelate sau conservate la temperaturi scăzute, care să se poată lipsi de echipamente frigorifice pentru depozitare.

O cameră frigorifică (“frigus cold”) este un echipament industrial folosit pentru depozitarea alimentelor perisabile ce au nevoie sa fie menținute la o temperatură scăzută o anumită perioadă de timp. 

Utilitatea unei camere frigorifice

Camerele frigorifice sunt foarte utile pentru unități HoReCa mari și medii, dar și pentru depozite, laboratoare, fabrici din industria petrochimică și alimentară.

Astfel, este posibil să se păstreze, de exemplu, alimentele precum și proprietățile lor nutritive pentru o perioadă mai îndelungată. Pentru a face acest lucru, produsele sunt depozitate în camere frigorifice la o temperatură adecvată. Într-adevăr, s-a confirmat în urma numeroaselor studii practice efectuate că prin menținerea temperaturii sub temperatura ambiantă, procesul de alterare al alimentelor perisabile poate fi amânat de la trei până la patru zile și chiar până la șase sau opt luni, în funcție de specie/soi.

Camera frigorifică este și o cameră tehnică ce poate să fie folosită și pentru păstrarea mobilierului din lemn, cărților, lucrărilor de artă etc. la temperatură mai scăzută decât cea ambiantă sau pentru combaterea insectelor xilofage.

Echipamentele frigorifice pentru depozite sunt reprezentate de un set de unități care asigură un ciclu frigorific complet și corect. 

Unitatea frigorifică este unitatea principală a oricărui sistem de refrigerare. Cu ajutorul acestor dispozitive, un agent de răcire special este comprimat în circuitul frigorific.

Funcționarea generală a camerelor frigorifice

Toate camerele funcționează la fel, indiferent dacă sunt echipamente de răcire până la temperaturi joase pozitive sau negative. Funcționarea lor se bazează pe capacitatea anumitor lichide de a se condensa sau evapora la diferite temperaturi în funcție de presiune.

Componentele unei camere frigorifice

Orice cameră frigorifică este formată din cinci elemente principale:

  • Compresorul este elementul care aspiră gazul de joasă presiune și temperatură joasă care iese din evaporator pentru a-l readuce la condensatorul de înaltă presiune și temperatură înaltă.
  • Condensatorul este elementul care permite schimbarea agentului frigorific de la vapori la lichid. Acest fenomen de condensare are loc în timpul răcirii. Este posibilă răcirea cu un condensator ventilator, un condensator static sau chiar un condensator cu apă. 
  • Deshidratorul filtrează impuritățile și reține umiditatea.
  • Supapa de expansiune este componenta care asigură că evaporatorul este umplut corespunzător cu agent frigorific. Reduce presiunea la intrarea în evaporator pentru a scădea temperatura lichidului. Vorbim despre o supapă de expansiune termostatică.
  • Un evaporator este un schimbător de căldură care transformă lichidul în vapori. Pentru a distribui mai bine aerul într-o cameră rece, este adesea încorporat un sistem de ventilație. Evaporatorul este conectat la o scurgere a apei de condens. Cu toate acestea, în camerele reci cu temperaturi negative, este necesar să se prevadă un fir de încălzire pentru a preveni formarea gheții. Evaporatorul absoarbe energie din mediul în cauză, fie el aer sau apă.

Cele mai citite articole

Izolarea corectă a unei camere frigorifice este importantă pentru buna funcționare a acesteia. Cele mai des folosite sunt panourile prefabricate din spumă poliuretanică plasate între două foi de panouri metalice, laminate, aluminiu sau alte materiale. 

Principalii parametri pentru alegerea unei camere frigorifice sunt:

  • regimul de temperatură – determină scopul și caracteristicile operaționale ale echipamentelor de acest tip;
  • volumul intern al echipamentului – se referă la specificul comenzii, montajului, locației. 

Utilitatea camerelor frigorifice pe diferite domenii de activitate

Pentru a garanta sănătatea consumatorului, lanțul frigului trebuie respectat. Utilitatea unui depozit frigorific depinde de sectorul în care este utilizat, de produsele pe care dorești să le păstrezi și de stocul companiei existent la un anumit moment dat.

Principalele sectoare în care este utilizat depozitul frigorific sunt:

  • Bucătăriile profesionale și marile magazine cu raioane alimentare

Alimentele perisabile precum peștele, carnea sau chiar fructele și legumele trebuie păstrate la o temperatură scăzută.

Datorită frigului, alimentele se păstrează mai mult timp. Cu toate acestea, ar trebui să se distingă între camerele frigorifice pozitive și camerele frigorifice negative, în funcție de produsele pe care se dorește a fi depozitate. Carnea și anumite tipuri de pește trebuie depozitate într-o cameră frigorifică setată la o temperatură sub zero grade Celsius, pentru a evita orice risc de creștere a bacteriilor. Pe de altă parte, fructele și legumele vor fi păstrate într-o cameră frigorifică ce are o temperatură pozitivă, deși apropiată de zero grade Celsius, pentru a-și păstra calitățile nutritive.

Menținerea unei anumite temperaturi pentru alimentele proaspete trebuie să fie continuă, de la producerea produsului până la vânzarea în magazin.

Prin urmare, profesioniștii HoReCa și marile magazine au nevoie de ele. În plus, verificările în alimentația publică sunt frecvente. Dacă antreprenorii nu au echipamentul de răcire necesar, riscă repercusiuni grave mergând până la închiderea afacerilor pe care le dețin.

  • Industria farmaceutică

Controlul lanțului de frig asigură calitatea medicamentelor respective. In acest domeniu este necesară certificarea dispozitivului utilizat. O astfel de cameră frigorifică este necesar a fi setată cu o foarte mare precizie.

  • Industria cosmetică

Cosmeticele trebuie păstrate la o temperatură scăzută pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Această conservare este importantă pentru a garanta eficacitatea produsului.

Mai ales produsele pentru piele sunt în mare parte formate din apă. Această apă favorizează înmulțirea microorganismelor (mucegaiuri, bacterii). Frigul are rolul de a preveni acest lucru.

Principalele avantaje ale camerelor frigorifice oferite de TC Romania Crown Cool:

  • componente și asamblare de calitate excelentă;
  • obligații de garanție extinsă pentru echipamentele vândute;
  • termeni optimi de livrare;
  • gamă completă de lucrări conexe.

Pentru a afla mai multe informații despre camerele frigorifice și comenzi intră pe tcromania.com!

Cele mai citite articole

Scris de admin

De ce sunt recomandate coacazele negre in diete?

Beneficiile de a angaja un designer de interior