in

Echipament de vanatoare – caracteristici de alegere

Cand vine vorba de echipament de vanatoare, cea mai buna optiune care se recomanda a fi purtata peste lenjeria termica, este imbracamintea din lana. Tesatura polar a facut o adevarata revolutie pentru un echipament de vanatoare, are proprietati unice, elimina umezeala din corp, dar in acelasi timp nu lasa sa treaca ploaia, roua si picaturile de condens. 

Prima lana a fost produsa in 1979 sub numele de marca Polartec de catre Malden Mills. Numele tesaturii provine de la cuvantul englezesc „fleece”, care se traduce prin lana de oaie. Tesatura fleece este realizata din material sintetic poliester, la care se poate adauga o anumita cantitate de alte fibre, cum ar fi lycra, pentru proprietati suplimentare.  

Tesatura fleece poate fi folosita pentru fabricarea de echipament pentru vanatoare, atat singura, cat si asociata cu o tesatura cu membrana speciala. Lana cu membrana este utilizata pentru productia de imbracaminte exterioara, costume si salopete de vanatoare.

Echipament de vanatoare – caracteristici materiale

Tesaturile fleece difera ca densitate: 100, 200, 300 g/m2. Cu cat densitatea lanei este mai mare, cu atat imbracamintea realizata din aceasta este mai calda. Pentru modelele subtiri de imbracaminte de vanatoare se foloseste fleece cu o singura fata, pentru produse mai calde – fleece cu doua fete.

Lana incalzeste perfect, respira bine, se usuca foarte repede dupa udare, nu provoaca reactii alergice.

Echipamentul de vanatoare modern este realizat din tesaturi cu membrana. Tesatura cu membrana este un tip special de tesatura care are o structura special, cu proprietati ridicate hidrofuge si rezistenta la vant, dar in acelasi timp, permite eliminarea vaporilor de apa emisi de corpul uman.

Tesatura cu membrana este formata din mai multe straturi, si fiecare dintre ele indeplineste propria sa functie, stratul superior rezistent la uzura, stratul moale inferior, mai multe straturi de protectie si membrana insasi, situata intre ele.

Prima tesatura cu membrana din lume a fost tesatura Gore-Tex, care a fost dezvoltata pentru utilizare in spatiu. Tesaturile cu membrana sunt utilizate pe scara larga in productia de echipament de vanatoare, pescuit, turism si alte activitati in aer liber. Tesaturile cu membrana te ajuta sa ramai uscat pe ploaie, in timp ce materialul nu interfereaza cu indepartarea transpiratiei din corp.

Tesatura cu membrana este folosita in stratul superior al echipamentului pentru vanatoare, protejand straturile inferioare ale imbracamintei de a se uda. Membrana impiedica vanatorul sa se ude si elimina transpiratia.

Echipamentul de vanatoare de inalta calitate din tesatura cu membrana, are cusaturi lipite, astfel incat umiditatea sa nu patrunda prin imbinarile diferitelor parti ale imbracamintei, iar vanatorul sa ramana uscat.

Nu este necesar sa porti echipament de vanatoare de camuflaj pentru a vana cocosi. Cea mai buna optiune ar fi sa porti lenjerie termica cu un singur strat, sa pui deasupra o jacheta subtire de lana, si apoi, haine exterioare de vanatoare, care pot fi de camuflaj sau doar intr-o culoare de protectie: maro, gri inchis, verde.

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Table interactive – Noua tehnologie de perete

Cum poate fi amenajata perfect o locuinta noua