Companiile din industria chimică, petrolieră, auto sau metalurgică generează deseuri periculoase, volumul lor crescând considerabil de la an la an. Din cauza naturii lor chimice, deșeurile periculoase pot otrăvi, coroda, exploda sau lua foc atunci când sunt gestionate necorespunzător.
Uleiurile uzate, bateriile uzate, deșeurile electrice și electronice, anvelopele uzate, metale grele sunt câteva dintre deșeurile periculoase cu care societatea modernă se confruntă astăzi. Atunci când aceste deșeuri sunt eliminate inadecvat, substanțele chimice periculoase provenite din acestea pot afecta sănătatea oamenilor sau pot contamina mediul.
Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?
Deșeurile periculoase pot fi clasificate astfel:
- Deșeuri periculoase menajere (produse de curățare, baterii, lipici, medicamente expirate, etc);
- Deșeuri periculoase industriale (provenite de la producători de substanțe chimice, industria imprimării, industria petrolieră, industria pielăriei, din construcție și demolări, din industria metalurgică, etc);
- Deșeuri periculoase biomedicale (deșeuri infecțioase, deșeuri patologice, deșeuri ascuțite, reziduuri farmaceutice, reziduuri chimice, deșeuri cu conținut de metale grele, deșeuri radioactive, etc);
- Deșeuri radioactive provenite din domeniul nuclear.
Care este rolul gestionării deșeurilor periculoase?
Pentru a îndeplini obiectivele de protecție a mediului și de obținere a sustenabilității planetei, agenții economici trebuie să implementeze un program strict de management al deșeurilor pe care le generează. În general, managementul inadecvat apare din motive precum:
- Informații insuficiente despre deșeurile periculoase și modul lor de gestionare;
- Infrastructura deficitară și lipsa de specialiști care facilitează colectarea și eliminarea optimă a deșeurilor periculoase;
- Căi inadecvate de a elimina deșeurile, care contaminează și mai mult mediul.
Ținând cont de nevoia de a asigura un mediu curat și de a nu afecta sănătatea populației, legislația prevede ca orice entitate economică generatoare de deșeuri periculoase să adopte măsurile potrivite pentru colectarea, depozitarea, transportul, valorificarea și respectiv eliminarea acestora. Din fericire, firmele pot apela la serviciile integrate de protecție a mediului oferite de operatori autorizați, cum sunt cele furnizate de Indeco Grup. Echipa Indeco Grup este alcătuită din specialiști cu o vastă experiență în domeniu și dispune de echipamente de ultimă generație, menite să asigure eficiența activităților desfășurate. Indeco Grup oferă următoarele tipuri de servicii profesionale:
- ecologizări zone, echipamente, instalații, rezervoare contaminate;
- monitorizări factori de mediu;
- servicii de consultanță specializată în protecția mediului;
- caracterizări deșeuri și analize de laborator;
- suport logistic și tehnic specializat.
Concluzii
Problematica deșeurilor periculoase rămâne o prioritate atât pentru autorități, cât și pentru generatori, prin prisma efectelor negative pe care un management inadecvat al acestora le-ar putea genera. Așadar, dacă ești generator de deșeuri periculoase, apelează la serviciile oferite de Indeco Grup.