Pe fondul complexității problemelor de mediu cu care se confruntă România, s-au stabilit numeroase măsuri și soluții eficiente care să asigure un nivel înalt de protecție a mediului. În acest context, legislația responsabilizează societățile economice care efectuează activități cu impact negativ asupra mediului și sănătății oamenilor.
Sprijinirea protecției mediului – esențială în climatul de business din prezent
Ținând cont de presiunea tot mai ridicată la nivelul climatului de business pentru creșterea sustenabilității, foarte multe companii implementează politici și soluții de îmbunătățire a activității lor, din punct de vedere mediu.
Creșterea angajamentului față de mediu este privită ca una dintre prioritățile principale ale acestor agenți economici. De aceea, numeroase eforturi legislative vizează stabilirea unor măsuri generale prin care firmele sunt stimulate să implementeze un management de mediu eficient, garantând o minimizare a impactului asupra mediului.
Însă, prioritar pentru aceștia este efectuarea procedurii de obtinere autorizatie mediu, acest document având un rol definitoriu în asigurarea respectării prevederilor legale. Cu alte cuvinte, autorizația de mediu reprezintă documentul administrativ de reglementare a activității pentru societățile economice care realizează procese operaționale cu potențiale efecte negative asupra mediului.
De mare importanță în acest context este consultarea legislației de mediu. Agenții economici trebuie să se asigure că activitatea pe care o desfășoară se încadrează într-un cod CAEN autorizabil.
Autorizația de mediu – cel mai eficient instrument de control al activităților cu impact la nivelul mediului
Pe lângă stabilirea cadrului de funcționare a activității, autorizația de mediu are un rol cheie în evidențierea posibilelor efecte negative generate din activitate. Cu alte cuvinte, autorizația de mediu este considerată un instrument de monitorizare al activității, fiind pus un accent deosebit pe:
- Efectele generate din procesele operaționale întreprinse și riscurile de mediu aferente;
- Măsurile de protecția mediului necesare a fi implementate de către agentul economic pentru a preveni și reduce impactul generat mediului.
În autorizația de mediu sunt menționate numeroase informații relevante privind aceste măsuri de îmbunătățire a activității. Mai precis, în conținutul autorizației sunt stabilite clar procedurile și acțiunile ce trebuie aplicate pentru a minimiza efectele negative generate mediului.
Însă, obligațiile de mediu ale acestor agenți economici nu se rezumă doar la obținerea autorizației de mediu.
Legislația este una complexă și într-o continuă evoluție, fiind prevăzute numeroase responsabilități ale societăților economice ce au ca scop îmbunătățirea calității mediului.