in

Ce traditii trebuie sa respecte mirii care fac nunta in Moldova?

Fiecare regiune a tarii are propriile obiceiuri si traditii, pentru fiecare eveniment important din viata unui om. Astfel ca desi o nunta moderna este asemanatoare, indiferent in ce colt al tarii are loc, una traditionala, in care se doreste pastrarea obiceiurilor zonei poate fi complet diferita de la nord la sudul tarii. 

Un aspect este insa valabil in cazul tuturor regiunilor, pregatirile pentru o nunta traditionala se incep cu mai multe zile inainte de evenimentul propriu-zis, pentru ca toate sa poata fi puse la punct. 

Cum se organizeaza o nunta in Moldova? 

Moldova reprezinta una dintre regiunile in care s-au pastrat o mare parte dintre traditii si obiceiuri, astfel ca mirii care isi doresc o nunta traditionala trebuie sa ceara ajutorul batranilor din sat, pentru a stii care sunt cele mai importante traditii de nunta in Moldova

Astfel, conform traditiei, nunta ar trebui sa aiba loc duminica, iar pregatirile sa se inceapa inca de miercuri, cand se pregateste faina pentru cozonaci si paine, bucate care vor fi servite in timpul petrecerii de nunta. Dar petrecerea incepe inca de sambata si dureaza trei zile si trei nopti, la fel ca in povesti.

De asemenea, mirii din Moldova trebuie sa isi aleaga mai multe perechi de nasi, ceea ce simbolizeaza situatia materiala a mirelui; cu cat au mai multi nasi, cu atat mirele este mai bogat.  

Traditii din ziua nuntii 

In ziua nuntii, mirii au de indeplinit anumite traditii si obiceiuri, cum ar fi barbieritul mirelui, gatitul miresei sau chiar dusul miresei la apa – de obicei, mireasa merge la cea mai apropiata fantana de unde scoate o galeata de apa, in care inmoaie un buchet de busuioc si stropeste intregul alai, dar mai ales fetele nemaritate. 

Un alt obicei specific acestei zone si pe care mirii inca il mai respecta este cel prin care mirii isi cer iertare de la parinti pentru ca se casatoresc si pleaca de acasa. Odata primita iertarea si binecuvantarea parintilor petrecerea si nunta poate incepe. In schimb, impodobirea bradului – care este simbolul barbatiei – este un obicei care se practica atat in Moldova, cat si in alte regiuni ale tarii.

Nunta propriu-zisa 

Intregul alai de nunta porneste de la casa mirelui, prima oprire fiind la nasi, unde se mai adauga si alti invitati celor deja existenti, pana la mireasa, unde vor fi realizate alte obiceiuri, cum ar fi gatitul miresei sau punerea unor flori in pieptul personajelor importante ale evenimentului. 

Ulterior, tot alaiul va merge le biserica, pentru slujba religioasa, iar dupa aceasta, vor da o petrecere in cinstea noii familii, care dureaza pana dimineata. A doua zi, dupa odihna, mirii si rudele acestora continua petrecerea la ciorba de potroace. 

Daca in ceea ce priveste modul de desfasurare a nuntii, mirii tin sa respecte o parte dintre vechile traditii, cand vine vorba despre petrecere, aceasta este organizata dupa tendintele actuale. Astfel ca rochia de mireasa si costumul de ginere inlocuiesc costumurile populare, iar cabina foto, candy bar si marturii nunta, sunt elemente specifice acesteia. 

In concluzie, mirii din ziua de astazi incearca sa organizeze nunta astfel incat sa poata integra atat elemente traditionale, cat si unele moderne. 

Scris de admin

Abonament Tv si internet vs. servicii individuale – cand sa le alegi?

Care sunt avantajele și dezavantajele încălzirii în pardoseală?