Categoric termenii precum „Apa dura” sau „Dedurizare a apei” suna ciudat, in special pentru ca apa este un lichid in care de cele mai multe ori nu se vad particule. Multi dintre utilizatori ar putea crede ca este vorba despre apa inghetata, dar nu este cazul. De ce se numeste Apa dura, ce este sau cum se dedurizeaza apa?
De ce este necesara dedurizarea apei?
Dedurizarea apei este cea care salveaza electrocasnicele de toate eventualele probleme care ar putea sa apara. Prin dedurizare, apa este golita practic de toate particulele, iar acestea nu se vor mai depune pe suprafetele din casa, nu vor mai pata suprafetele si nici nu vor mai infunda tevile. In plus, electrocasnicele nu vor mai avea de suferit si nici pielea utilizatorilor, pentru ca apa dura determina un nivel ridicat de uscare a pielii si anihileaza capacitatea sapunului de a curata corect pielea.
Ce este asa-numita apa dura?
Cu siguranta, poate fi dificil sa se determine cu ochiul liber daca lichidul care este vazut in pahar este apa dura sau nu, deoarece este necesar sa se utilizeze reactivi pentru a determina acest lucru, dar acasa se poate identifica o apa dura intr-un mod foarte simplu: capacitatea sapunului sau detergentului de a crea spuma este redusa sau anulata de apa dura, deoarece impiedica dizolvarea sapunului.
Apa dura este inteleasa ca fiind cea care contine minerale dizolvate, cum ar fi calciu si magneziu (ioni pozitivi) in principal, iar gradul sau de duritate va depinde de cantitatea lor din solutie. De asemenea, poate contine bicarbonati; acest tip de duritate se numeste duritate temporara, deoarece poate fi indepartata prin fierberea apei. In cele din urma duritatea apei s-ar putea datora continutului ridicat de fier.
Cum se dedurizeaza apa?
Dedurizatoarele sunt folosite pentru a inmuia apa dura. Practic, acestea sunt dispozitive care utilizeaza mijloace mecanice, chimice si/sau electronice pentru a reduce cantitatea de minerale din apa.
De ce este atat de important sa se determine duritatea apei? Deoarece apa este utilizata in multe procese industriale, cum ar fi prepararea apei potabile la prepararea berii si a bauturilor racoritoare.