Hranirea la san a bebelusului este o recomandare a OMS, hranire care ar trebui sa continue pana la varsta de 2 ani. Cu toate acestea, unele situatii neprevazute le pot face pe mamici sa nu mai poata alapta sau sa fie necesara o suplimentare a alimentatiei cu lapte praf.
Cand si, mai ales, cum se face aceasta suplimentare? Ce efecte are asupra lactatiei si continuarii alaptarii? Acestea sunt unele dintre aspectele care se doresc a fi lamurite in articolul de fata.
Cand se recomanda suplimentarea alaptarii cu lapte praf?
Desi laptele matern este cea mai buna si nutritiva sursa de hrana pentru bebelusi, cantitatea de lapte produsa de sani poate fi, in unele cazuri, insuficienta pentru bebelus. Astfel ca acesta fie nu ia in greutate, fie chiar slabeste, caz in care parintii ar trebui sa apeleze la ajutorul unui medic pediatru.
De asemenea, daca laptele matern iese cu dificultate din sani, bebelusul poate deveni agitat sau poate refuza sa mai suga, tocmai pentru ca efortul sau nu este suficient pentru a obtine laptele de care are nevoie. In astfel de cazuri, suplimentarea alaptarii cu lapte matern muls sau cu lapte praf poate fi o solutie potrivita.
O alta situatie in care mamicile apeleaza la laptele praf este momentul reintoarcerii la serviciu, deoarece considera ca nu pot continua alaptarea, numai ca un program de alaptare care sa se potriveasca cu cel de la serviciu poate fi de ajutor. Exista si situatii in care medicii recomanda suplimentarea alimentatiei bebelusului cu lapte praf cand exista o problema medicala, fie la mama, fie la copil.
Cum se introduce laptele praf ca supliment la alaptare?
De cele mai multe ori, bebelusii alaptati vor refuza, in prima instanta, laptele praf, chiar daca pot exista si exceptii de la regula, in care acesta este introdus cu succes. Este recomandat ca o singura masa sa fie inlocuita cu formula de lapte praf, mai ales daca se doreste alaptarea in continuare.
In concluzie, decizia de a introduce laptele praf ca supliment in alimentatia unui bebelus alaptat ar trebui sa se ia impreuna cu medicul pediatru care urmareste evolutia copilului.