in

Câinele Saint Bernard: Caracteristici și personalitate a celui mai iubit câine

Câinele Saint Bernard, unul dintre cele mai iubite și recunoscute rase canine din lume, este adesea asociat cu imaginea unor patrupezi impunători și blânzi, care aduc ajutor și siguranță în peisajuri montane înghețate. Cu o istorie impresionantă și o personalitate fascinantă, Saint Bernard-ul este un companion de neegalat pentru cei care își doresc un câine inteligent, iubitor și dedicat. 

În acest articol, vom explora caracteristicile distinctive ale acestor nobili câini, precum și personalitatea lor extraordinară, care i-a făcut să câștige inimile multor iubitori de animale din întreaga lume.

Cum arată câinele Saint Bernard

Cum arată câinele Saint Bernard

Sursa foto

Saint Bernard-ul este o rasă de câine de talie mare, robustă și masivă, cunoscută pentru dimensiunile sale impresionante. Acești patrupezi au o construcție solidă, cu un corp bine proporționat. Iată câteva caracteristici definitorii ale aspectului unui Saint Bernard:

Dimensiuni mari: 

Câinii Saint Bernard sunt cunoscuți pentru dimensiunile lor imponente. Masculii adulți au o înălțime la greabăn de aproximativ 70-80 de centimetri și pot cântări între 140 și 180 de kilograme, în timp ce femelele sunt puțin mai mici, cu o greutate de aproximativ 120-140 de kilograme.

Cap mare:

Saint Bernard-ii au un cap mare, lat și puternic, cu o frunte ușor înclinată. Botul este lat și drept, iar nasul este întotdeauna negru.

Ochi expresivi: 

Ochii Saint Bernard-ilor sunt de dimensiuni medii și au o expresie blândă și prietenoasă. Culoarea ochilor poate varia de la cărămiziu la maro, în funcție de culoarea blănii.

Urechi de dimensiuni medii: 

Urechile sunt de mărime medie, înglobate în blana densă a capului. Ele sunt purtate în mod natural în jos și sunt de formă triunghiulară.

Gât puternic: 

Saint Bernard-ii au un gât musculos și gros, care se potrivește proporțiilor corpului lor masiv.

Blană densă și groasă: 

Blana Saint Bernard-ilor este dublă, cu un strat exterior aspru și un strat interior moale și dens. Culoarea blănii poate varia, dar cele mai comune combinații sunt alb cu pete roșii sau brune.

Coada lungă și groasă: 

Coada este lungă și se îngustează ușor spre vârf. Este purtată în jos, în repaos, și poate fi purtată în sus în mișcare.

Aspect impunător: 

Aspectul general al unui Saint Bernard este impozant și nobil, cu o prezență care atrage atenția.

Aceste caracteristici fizice îi fac pe Saint Bernard-i să fie ușor de recunoscut și să se evidențieze ca una dintre cele mai mari și distinse rase canine din lume.

Despre Saint Bernard

Despre Saint Bernard

Sursa foto

Saint Bernard-ul este o rasă de câini cunoscută pentru dimensiunile sale mari, natura sa blândă și istoria bogată. Acești câini sunt originari din regiunea Alpilor, mai precis din zona Munților Alpi din Elveția și Italia. Au fost inițial crescuți și utilizați de către călugării din mănăstirea Mare Saint Bernard, de unde provine și numele rasei. 

Scopul principal al acestor câini a fost acela de a servi ca și câini de salvare în regiuni muntoase.

Un aspect notabil al rasei Saint Bernard este dimensiunea sa impresionantă. Masculii adulți pot atinge înălțimi de 70-80 de centimetri și pot cântări între 140 și 180 de kilograme, în timp ce femelele sunt puțin mai mici, cu o greutate de aproximativ 120-140 de kilograme. Această talie mare și masa corpului îi conferă o prezență masivă și impunătoare.

În ceea ce privește personalitatea, Saint Bernard-ii sunt cunoscuți pentru temperamentul lor blând și prietenos. Sunt câini afectuoși, devotați și iubitori de familie. Cu toate acestea, deși sunt cunoscuți pentru liniștea lor, pot fi, în același timp, vigilenți și loiali, ceea ce îi face buni câini de pază și de protecție pentru familie.

Blana Saint Bernard-ilor este densă și groasă, având un strat exterior aspru și un strat interior moale. Culoarea blănii poate varia, dar cele mai comune combinații sunt alb cu pete roșii sau brune.

Personalitate și temperament la Saint Bernard

Personalitate și temperament la Saint Bernard

Sursa foto

Personalitatea și temperamentul Saint Bernard-ului sunt caracteristici distincte care fac din această rasă una dintre cele mai iubite și prietenoase rase de câini din lume. 

Aceste câini sunt cunoscuți pentru mai multe trăsături de caracter care îi fac să fie considerați adorabili și plăcuți atât ca membri ai familiei, cât și ca prieteni pentru cei din jur. Iată câteva dintre cele mai notabile aspecte ale personalității Saint Bernard-ului:

Blândețe și bunătate: 

Saint Bernard-ii sunt câini cu o personalitate blândă și prietenoasă. Ei sunt cunoscuți pentru că sunt toleranți și prietenoși, în special cu copiii și alte animale de companie. Această bunătate naturală îi face să fie unii dintre cei mai potriviți câini pentru familii și să fie foarte iubiți de copii.

Devotament și loialitate: 

Saint Bernard-ii sunt câini foarte devotați și loiali stăpânilor lor. Ei dezvoltă legături strânse cu membrii familiei și sunt dispuși să facă orice pentru a-i proteja și a-i îngriji. Această loialitate face din ei câini de pază de încredere și prieteni de nădejde.

Afectivitate:

 Această rasă iubește să petreacă timp în preajma oamenilor și să primească atenție. Saint Bernard-ii sunt cunoscuți pentru îmbrățișările și săruturile lor pline de dragoste, iar dorința lor de a fi înconjurată de membrii familiei îi face să fie niște tovarăși deosebit de afectuoși.

Tăcere și liniște:

Deși sunt câini mari și impunători, Saint Bernard-ii nu sunt de obicei lătrători excesivi. Ei nu sunt câini zgomotoși și nu tind să lătră fără motiv. Cu toate acestea, vor lătra sau vor mormăi la nevoie, făcându-i buni câini de avertizare.

Prietenie cu străinii: 

Saint Bernard-ii sunt de obicei prietenoși cu străinii și nu sunt agresivi sau defensivi în prezența oamenilor necunoscuți. Cu toate acestea, dimensiunea lor impunătoare poate fi de ajutor pentru a oferi o senzație de securitate și protecție.

Ce mănâncă un Saint Bernard

Ce mănâncă un Saint Bernard

Sursa foto

Hrana potrivită pentru un Saint Bernard este esențială pentru menținerea sănătății și a bunăstării acestui câine de talie mare. Acești câini au nevoi nutriționale specifice, datorită dimensiunii lor impunătoare și a ratei lor de creștere relativ rapide. Iată câteva sfaturi referitoare la ce mănâncă un Saint Bernard:

 • Hrană uscată de calitate: 

Majoritatea proprietarilor de Saint Bernard preferă să hrănească câinii cu hrană uscată de înaltă calitate, special formulată pentru rasele mari. Alegeți o hrană care conține ingrediente de calitate, cum ar fi carne sau pește ca sursă principală de proteină, fără a adăuga umpluturi inutile sau coloranți artificiali. Consultați medicul veterinar pentru a vă ajuta să alegeți cea mai potrivită hrană pentru câinele dvs.

 • Controlul porțiilor: 

Datorită dimensiunii lor mari, Saint Bernard-ii sunt predispuși la obezitate. Asigurați-vă că respectați porțiile recomandate de pe ambalajul hranei uscate și că ajustați cantitatea în funcție de nivelul de activitate al câinelui și de vârsta sa. Este important să mențineți un control regulat asupra greutății și să discutați cu medicul veterinar în cazul în care observați semne de obezitate.

 • Hrănirea frecventă: 

Deoarece Saint Bernard-ii au o rată de creștere rapidă în primii ani de viață, este recomandat să îi hrăniți de mai multe ori pe zi în porții mai mici, mai degrabă decât o singură masă mare. Aceasta poate ajuta la prevenirea problemelor legate de creștere, cum ar fi displazia de șold.

 • Suplimente și vitamine: 

Consultați medicul veterinar cu privire la orice suplimente sau vitamine care ar putea fi necesare pentru câinele dvs. Saint Bernard-ii pot avea anumite nevoi nutriționale datorită dimensiunii lor și pot beneficia de suplimentarea cu condroitină și glucozamină pentru sănătatea articulațiilor.

 • Apă potabilă: 

Asigurați-vă că Saint Bernard-ul dvs. are întotdeauna acces la apă proaspătă și curată. Aceasta este esențială pentru menținerea hidratării adecvate și pentru evitarea supraincălzirii, mai ales în sezonul cald.

Îngrijire și toaletaj

Cele mai citite articole

Îngrijirea și toaletajul adecvat sunt esențiale pentru menținerea sănătății și aspectului câinelui Saint Bernard, mai ales datorită blănii lor dese și dimensiunii lor mari. Iată câteva sfaturi importante pentru îngrijirea și toaletajul acestui câine:

 • Perierea regulată: 

Blana Saint Bernard-ului este densă și lungă, iar perierea regulată este crucială pentru a preveni încurcarea și matrețea. În special în perioadele de năpârlire, trebuie să periați câinele în mod regulat pentru a îndepărta părul mort și a evita formarea nodurilor. Folosiți o perie sau o mătură specială pentru rasele cu păr lung.

 • Băi periodice: 

Spălați câinele cu apă caldă și șampon de câine atunci când este necesar, de obicei la fiecare 2-3 luni sau când blana este murdară. Saint Bernard-ii sunt predispuși să se murdărească, așa că este important să le mențineți blana curată pentru a preveni infecțiile pielii sau mirosurile neplăcute.

 • Uscarea și perierea post-baie: 

După baie, asigurați-vă că uscați bine blana câinelui, mai ales în zonele în care se pot forma infecții, cum ar fi sub gât sau sub coate. Apoi, periați blana pentru a evita formarea de noduri.

 • Îngrijirea urechilor: 

Verificați urechile Saint Bernard-ului în mod regulat pentru semne de infecții sau acumulare de cerumen. Curățați urechile cu atenție cu o soluție specială pentru urechi de câine, folosind o cârpă moale sau un tampon de bumbac.

 • Tăierea unghiilor: 

Tăierea unghiilor este o parte importantă a îngrijirii Saint Bernard-ului. Unghiile prea lungi pot cauza disconfort și pot afecta mersul câinelui. Dacă nu sunteți sigur cum să tăiați unghiile, puteți apela la un specialist în toaletaj sau la medicul veterinar pentru ajutor.

 • Controlul infestărilor cu paraziți: 

Saint Bernard-ii sunt vulnerabili la infestări cu căpușe și purici, așa că asigurați-vă că luați măsuri pentru prevenirea acestor probleme. Folosiți produse antiparazitare recomandate de medicul veterinar și verificați periodic blana câinelui pentru căpușe sau semne de infestare.

 • Îngrijirea dinților

Igiena orală este importantă pentru sănătatea generală a câinelui dvs. Saint Bernard. Periați-le dinții de cel puțin 2-3 ori pe săptămână cu o pastă de dinți specială pentru câini.

 • Controlul temperaturii: 

Din cauza dimensiunii mari, Saint Bernard-ii sunt sensibili la căldură excesivă. Asigurați-vă că oferiți suficientă apă proaspătă și că îi țineți în locuri răcoroase în timpul verii.

Îngrijirea regulată și atenția la detalii sunt cheia pentru a menține un Saint Bernard fericit și sănătos. Acest câine blând și iubitor va aprecia cu siguranță eforturile dvs. de îngrijire și toaletaj.

Cum se dresează un câine Saint Bernard

Cum se dresează un câine Saint Bernard

Sursa foto

Dresarea unui câine Saint Bernard poate fi o sarcină plină de recompense, deoarece acești câini sunt în general inteligenți, loiali și dispuși să învețe. Cu toate acestea, datorită dimensiunii lor mari și a forței fizice, este important să aveți răbdare și consecvență în procesul de dresaj. Iată câteva sfaturi pentru a dresa un câine Saint Bernard cu succes:

 1. Începeți devreme: 

Este mai bine să începeți dresajul de când Saint Bernard-ul este încă un cățeluș, deoarece este mai ușor să formezi comportamentele dorite înainte ca obiceiuri nedorite să se consolideze.

 1. Stabilește reguli și limite clare: 

Saint Bernard-ii au nevoie de limite clare și consistente pentru a înțelege ce li se permite și ce nu. Stabiliți reguli simple și asigurați-vă că toată familia le respectă.

 1. Folosiți metode de dresaj pozitive: 

Utilizați metode de dresaj bazate pe recompense pozitive, cum ar fi recompensarea cu gustări, jucării sau afecțiune, atunci când câinele respectă comenzi sau comportamente dorite. Evitați utilizarea pedepselor severe sau a fizicului, deoarece acestea pot provoca frică sau rezistență în câine.

 1. Dresajul de bază: 

Începeți cu comenzi de bază, cum ar fi „stai,” „să vină,” „stai jos” și „la locul tău.” Lucrați la aceste comenzi în medii cu puține distragere și construiți treptat dificultatea învățării.

 1. Socializarea timpurie: 

Socializarea este esențială pentru Saint Bernard, deoarece pot avea tendința de a fi rezervați sau timizi în jurul străinilor. Prezentați-l câinelui dvs. la diverse medii, persoane și animale pentru a-l ajuta să devină un câine bine adaptat social.

 1. Exercițiu regulat: 

Saint Bernard-ii au nevoie de exercițiu regulat pentru a rămâne sănătoși și echilibrați. Asigurați-vă că îi oferiți posibilități adecvate de mișcare și de joc.

 1. Dresajul cutiei: 

Dresajul cutiei este o parte importantă a dresajului pentru Saint Bernard. Folosiți o cușcă adecvată și învățați-l să se simtă confortabil și în siguranță în interiorul ei. Aceasta este utilă pentru controlul comportamentului și pentru a-i oferi un loc sigur în casa dvs.

 1. Apelați la un dresor profesionist: 

Dacă aveți dificultăți în dresarea câinelui dvs. Saint Bernard sau dacă doriți să învățați tehnici mai avansate de dresaj, puteți apela la un dresor profesionist de câini pentru a vă ajuta.

 1. Răbdare și consistență: 

Amintiți-vă că dresajul unui câine poate dura ceva timp, așa că fiți răbdători și consecvenți în eforturile dvs. de dresare. Păstrați sesiunile de antrenament scurte și pozitive.

 1. Recompense și laude: 

Saint Bernard-ii sunt sensibili la laude și recompense, așa că asigurați-vă că îi răsplătiți cu afecțiune și cuvinte liniștitoare atunci când îndeplinesc comenzi sau se comportă bine.

Dresarea unui Saint Bernard poate fi o experiență satisfăcătoare, mai ales dacă lucrați în mod constant și pozitiv cu câinele dvs. 

Boli și afecțiuni

Saint Bernard-ii, ca toate rasele de câini, sunt predispuși la anumite boli și afecțiuni. Este important să fiți conștienți de acestea și să monitorizați sănătatea câinelui dvs. pentru a asigura o viață lungă și sănătoasă. Iată câteva dintre bolile și afecțiunile comune la Saint Bernard:

Displazia de șold: 

Aceasta este o afecțiune a articulațiilor șoldului în care articulația nu se dezvoltă corect. Poate duce la dureri și la limitarea mobilității câinelui. Displazia de șold este o problemă genetică și poate fi gestionată prin medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Displazia de cot: 

Similar cu displazia de șold, displazia de cot este o afecțiune a articulațiilor cotului. Poate provoca durere și dificultăți de mișcare. Tratamentul poate include medicamente și chirurgie.

Entropion: 

Această afecțiune apare atunci când pleoapele câinelui se răsucesc în interior și irită corneea ochiului. Poate provoca lacrimații excesive și disconfort ocular. Corecția entropionului poate necesita intervenție chirurgicală.

Ectropion: 

Contrar entropionului, ectropionul implică răsucirea pleoapelor în afara ochiului. Aceasta poate duce la uscarea ochilor și la expunerea lor la iritanți. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Bloat (torsiunea gastrică): 

Saint Bernard-ii sunt una dintre rasele predispuse la bloat, o afecțiune gravă în care stomacul se umflă și se rotește. Aceasta poate bloca fluxul de sânge către stomac și alte organe și este o urgență medicală. Proprietarii de Saint Bernard ar trebui să fie conștienți de simptomele bloatului și să acționeze rapid în caz de suspiciune.

Obezitatea: 

Această rasă are tendința de a lua în greutate în exces, ceea ce poate pune presiune asupra articulațiilor și poate agrava alte afecțiuni de sănătate. Menținerea unei diete sănătoase și a unui nivel de activitate fizică este crucială pentru a preveni obezitatea.

Boala cardiacă: 

Saint Bernard-ii pot fi predispuși la diferite afecțiuni cardiace, inclusiv dilatarea cardiomiopatiei, care afectează funcționarea inimii. Vizitele regulate la veterinar și teste cardiace pot ajuta la depistarea timpurie a acestor afecțiuni.

Cancer: 

Ca majoritatea raselor de câini, Saint Bernard-ii pot dezvolta diferite tipuri de cancer. Este important să observați orice semne de boală și să consultați un veterinar în mod regulat pentru a depista problemele la timp.

Paraziți interni și externi: 

Saint Bernard-ii sunt susceptibili la infestări cu paraziți interni, cum ar fi viermii intestinali, și la atacuri de către paraziți externi, cum ar fi puricii și căpușele. Este important să mențineți programul de deparazitare și de tratament pentru a preveni astfel de probleme.

Probleme legate de căldură: 

Din cauza blănii lor groase și a dimensiunii mari, Saint Bernard-ii pot avea dificultăți în reglarea temperaturii corporale în căldură. Asigurați-vă că le oferiți un mediu răcoros și apă suficientă în zilele toride pentru a preveni supraincalzirea.

Cele mai citite articole

Scris de admin@site

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cei mai buni câini de pază din lume. Asigurarea protecției familiei

Urechi înfundate: Cum să le desfunzi și îngrijești corect