Alegerea sistemului de drenaj raportată la specificațiile unui anumit perimetru urban, precum și montarea, operarea sau întreținerea sa, generează beneficii variate pe termen lung. Astăzi afli cele mai importante recomandări, privind achiziționarea unor echipamente eficiente, alături de alte informații importante pentru tine.
1. Ce asigură un sistem de drenaj eficient în mediul urban?
Sistemul de drenaj este o componentă esențială pentru funcționalitatea unui perimetru urban, deoarece permite un control optim al nivelul apei. Este special proiectat pentru colectarea, transportul și evacuarea excesului de apă cu ajutorul unor elemente de infrastructură specifice: țevi, conducte, rigole etc.
Sistemul de drenaj îndeplinește o serie de funcții esențiale. Pe lângă prevenirea acumulării de apă care poate cauza inundații, degradarea structurilor construite și erodarea solului, joacă și un rol important în economia de apă. Colectarea și reutilizarea apei contribuie semnificativ la reducerea consumului de resurse.
Importanța sistemului de drenaj nu poate fi subestimată. Un sistem bine proiectat și implementat previne nu doar daunele cauzate de inundații, dar menține și calitatea solului, asigurând astfel o infrastructură durabilă pentru dezvoltarea urbană. De asemenea, este esențial pentru sănătatea publică, prevenind stagnarea apei și, în consecință, dezvoltarea unor boli asociate acestui fenomen.
Un sistem de drenaj eficient are un impact direct asupra dezvoltării durabile a orașelor. Prin gestionarea corectă a apei, ar putea facilita reducerea consumului de apă, minimizându-se astfel impactul asupra mediului și îmbunătățindu-se calitatea vieții în orașe.
2. Cum trebuie ales un sistem de drenarea apei în mediul urban?
Înainte de a alege un sistem de drenaj, este esențial să stabilești nevoile proiectului tău. O analiză detaliată a unor factori precum tipul de teren, climatul, volumul de apă de gestionat sau nivelul pânzei freatice, este importantă în alegerea unui sistem de drenaj eficient. De asemenea, costurile de achiziție și bugetul alocat lucrării, eficiența sistemului sau ușurința de instalare, sunt alte aspecte importante.
Există 3 tipuri de sistem pentru drenarea controlată a apelor în mediul urban:
2.1. Sistem de suprafață pentru drenarea și dirijarea apei
Acest prim sistem este alcătuit din rigole carosabile cu grătar și alte accesorii pentru punerea în funcțiune a întregii infrastructuri de drenare a apei. În etapele de proiectare și construire se iau în calcul factori precum înclinația și textura solului, nivelul de precipitații, distanța până la un bazin colector etc.
Rigolele carosabile se aleg în funcție de specificul traficului din zona urbană respectivă. Comandă online din oferta Vodaland România kit rigola + grătar cu o clasă de încărcare potrivită pentru specificațiile proiectului pe care îl desfășori! Există mai multe clase de încărcare, conform SR EN 1433:
- A15 – zone pietonale, spații de recreere și trasee dedicate cicliștilor.
- B125 – artere pietonale din centre urbane comerciale sau parcări rezidențiale.
- C250 – spații slab circulate de automobile, fără acostamente sau parcări publice.
- D400 – suprafețe carosabile, acostamente, parcări, zone pentru vehicule sub 40 de tone.
- E600 – drumuri rutiere, acostamentele, suprafețe supuse unor sarcini mari – zone industriale, docuri, poduri.
- F900 – aeroporturi, piste de decolare, terminale militare cu trafic intens.
2.2. Sistem ascuns pentru interceptarea apei din zona fundației
Acest tip de sistem interceptează și colectează apa cât mai departe de fundație, fiind opțiunea ideală atunci când infiltrațiile se produc pe o traiectorie verticală. În etapele de proiectare și implementare, trebuie luate în calcul valorile unor parametri precum portanța imobilului și încărcarea solului, pentru a nu fi afectate de montarea acestui sistem.
Specialiștii recomandă ca acest tip de sistem să NU se monteze în sol, prin alipirea sa de fundație, sau sub talpa fundației. În caz contrar, se poate dovedi ineficient și, mai mult decât atât, funcționarea sa deficitară poate afecta structura de rezistență a imobilului.
2.3. Sistemul de reducere a nivelului de apă din zona fundației
Reprezintă cea mai bună variantă de sistem pentru drenarea apei în mediul urban, atunci când nivelul pânzei freatice este foarte ridicat. De asemenea, este sistemul pe care specialiștii îl recomandă în cazul imobilelor cu subsol sau demisol. Rolul său este de a preveni intersectarea nivelului pânzei freatice cu linia fundației.
Elementele de tubulatură ale acestui sistem de drenaj se vor monta la cel puțin 1 metru sub linia fundației, la un unghi de cel puțin 45° față de aceasta. Nu se montează prin alipire de fundația casei, deoarece nu va putea colecta excesul de apă localizat în stratul exterior al solului.
Importanța colaborării cu specialiști în astfel de proiecte
Colaborarea cu o echipă de specialiști reprezintă o necesitate pentru succesul unui astfel de proiect, datorită experienței și cunoștințelor tehnice pe care le dețin. Profesioniștii în amenajări de sisteme pentru drenarea apelor în mediul urban pot înțelege cel mai bine complexitatea unei astfel de infrastructuri, importanța materialelor folosite și utilitatea celor mai bune tehnici de lucru.
În al doilea rând, pot evalua corect nevoile și situația specifică a unui proiect urban, prin raportare la factori precum tipul de teren, climatul, valoarea medie a volumului de apă ce trebuie gestionat, nivelul pânzei freatice și alte circumstanțe specifice. Evaluarea corectă și detaliată a unor specialiști poate ajuta la alegerea celor mai potrivite soluții de drenaj pentru proiect.
Montarea unui astfel de sistem este un proces complex care necesită experiență și abilități specifice. Un specialist poate asigura instalarea corectă și sigură a sistemului, minimizând riscurile de eroare care ar putea duce la probleme pe termen lung, cum ar fi inundațiile sau deteriorarea sistemului.
Nu în ultimul rând, angajarea unui specialist în montarea sistemului de drenaj poate duce la economii de resurse pe termen lung. Deși costul inițial poate fi mai mare, beneficiile pe termen lung sunt semnificative. Un sistem de drenaj bine proiectat și instalat va necesita mai puțină întreținere, va avea o durată de viață mai lungă și va funcționa mai eficient, economisind astfel timp și bani pe termen lung.
Ține cont de aceste sfaturi și recomandări de produs, pentru a avea garanția că proiectul de amenajare a unui sistem de drenaj urban oferă rezultatele scontate. Află care sunt cele mai noi promoții din oferta Vodaland și comandă online toate elementele necesare pentru finalizarea unei astfel de lucrări!