in

Cimitirul Vesel din Săpânța – informații mai puțin cunoscute și curiozități

Cimitirul Vesel din Săpânța, aflat în inima regiunii Maramureș din România, este o comoară culturală aparte. Acest loc își datorează faima sculpturilor colorate și a poveștilor înfățișate pe crucile de lemn. Fiecare mormânt este însoțit de o „cruce veselă”, pe care se regăsește o reprezentare artistică ce surprinde viața, personalitatea și profesia persoanei decedate, de multe ori într-un stil umoristic. Ideea de a transforma doliul într-o celebrare a vieții a fost inițiată de către artistul local Ion Stan Pătraș, care a creat această tradiție distinctă în anii ’30. Astăzi, Cimitirul Vesel din Săpânța rămâne un omagiu unic adus celor trecuți în eternitate, un loc în care tristețea se transformă în bucurie, iar amintirile sunt păstrate într-o formă cu totul neașteptată și impresionantă.

Povestea cimitirului vesel din Săpânța

Povestea Cimitirului Vesel din Săpânța începe în anii 1930, odată cu munca unui om pasionat și creativ pe nume Stan Ioan Pătraș. Aflat într-o zonă rurală în inima regiunii Maramureș din România, Pătraș a avut o viziune neobișnuită asupra înmormântărilor și a modului în care se pot comemora cei decedați. Într-o perioadă în care cimitirele erau privite ca locuri de solemnitate și tristețe, el a avut curajul să schimbe această perspectivă.

Totul a început când Stan Ioan Pătraș și-a pierdut un apropiat, iar în durerea sa a simțit că dorește să creeze ceva cu totul diferit pentru a-i omagia memoria. A început să sculpteze cruci din lemn, fiecare purtând o reprezentare artistică a vieții și personalității persoanei decedate. Ceea ce a făcut ca aceste sculpturi să fie cu adevărat remarcabile este că Pătraș a încorporat umorul în operele sale, prezentând scene din viața cotidiană, profesia și interesele celor îngropați într-un mod jucăuș și autentic.

Cu timpul, Cimitirul Vesel a devenit o atracție deosebită, atrăgând atenția localnicilor și a turiștilor deopotrivă. Într-un peisaj înconjurat de frumusețea naturală a Maramureșului, aceste cruci colorate și pline de viață au adus un suflu nou în tradiția funerară, transformând durerea pierderii într-o celebrare a vieții.

De-a lungul decadelor, Cimitirul Vesel din Săpânța a continuat să se dezvolte și să devină un simbol unic al Maramureșului. Păstrându-și autenticitatea și farmecul, acest cimitir a rămas un omagiu continuu adus celor decedați, iar moștenirea lui Stan Ioan Pătraș a fost preluată de alți artiști locali care au păstrat tradiția vie și în prezent. Astfel, povestea Cimitirului Vesel din Săpânța este una despre curajul de a înfrunta tradițiile, despre creativitate și inovație în cele mai puțin probabile locuri și despre transformarea tristeții într-o bucurie colorată.

Modelul și lemnul folosite pentru crucile viu colorate din Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel din Săpânța este renumit pentru crucile viu colorate, sculptate în lemn și decorate într-un stil distinctiv. Aceste cruci sunt realizate în principal din lemn de stejar sau fag, materiale durabile și rezistente care pot rezista condițiilor meteorologice variate din regiunea Maramureș.

În ceea ce privește procesul de colorare și decorare a crucilor, acesta implică folosirea unor vopsele pe bază de ulei sau acrilice, în culori vii precum albastru, verde, roșu, galben și alte nuanțe vibrante. Artistul aplică aceste culori pe lemn, creând detalii și motive decorative care variază de la flori și motive geometrice la scene din viața persoanei decedate.

Cele mai citite articole

Stilul unic al Cimitirului Vesel este un amestec de elemente tradiționale maramureșene și influențe personale ale sculptorilor. Această combinație a culorilor vii, a detaliilor elaborate și a umorului prezente în sculpturi face ca acest cimitir să fie o destinație cu totul specială și remarcabilă.

Ce mesaje sunt scrise pe crucile din Cimitirul Vesel?

Crucile din Cimitirul Vesel din Săpânța sunt cunoscute pentru a include mesaje scurte și simple care oferă o privire în viața și personalitatea persoanei decedate. Aceste mesaje sunt de obicei scrise într-un stil direct și autentic, reflectând modul în care persoana era percepută în comunitatea lor. Deoarece fiecare cruce este personalizată, mesajele pot varia considerabil. Iată câteva exemple generale de tipuri de mesaje care ar putea fi găsite pe cruci:

 • Povești de viață: Mesajele ar putea să descrie o anumită realizare sau poveste din viața persoanei decedate, cum ar fi realizări profesionale, călătorii importante sau evenimente semnificative.
 • Umor și anecdote: Cimitirul Vesel este cunoscut pentru abordarea sa umoristică, astfel că mesajele ar putea include anecdote sau glume legate de personalitatea sau viața persoanei îngropate.
 • Calități și trăsături personale: Mesajele pot evidenția calitățile, interesele sau trăsăturile speciale ale persoanei, oferind o imagine aprofundată a personalității lor.
 • Învățăminte și lecții de viață: Unele cruci pot conține învățăminte sau lecții de viață pe care persoana decedată le-a împărtășit cu cei din jur.
 • Cuvinte de dragoste și omagii: Mesajele pot include cuvinte de dragoste și omagii din partea familiei sau a prietenilor, exprimând afecțiunea și amintirile lor.
 • Nume și date: În plus față de mesajele mai elaborate, crucile vor conține și numele și datele de naștere și deces ale persoanei decedate.

De ce să vizitezi Cimitirul Vesel?

De ce să vizitezi Cimitirul Vesel?

Sursa foto

 • Cultură și tradiție: Cimitirul Vesel este o manifestare distinctivă a culturii și tradițiilor maramureșene. Acesta oferă o perspectivă neașteptată asupra modului în care o comunitate își onorează morții și celebrează viețile lor.
 • Artă și sculptură: Crucile viu colorate și sculpturile elaborate din lemn sunt opere de artă în sine. Ele reprezintă o formă de expresie artistică care surprinde nu doar aspectul artistic, ci și poveștile și trăsăturile unice ale fiecărei persoane în parte.
 • Umor și bucurie: Cimitirul Vesel reușește să transforme o temă tristă precum moartea într-un eveniment plin de umor și bucurie. Mesajele umoristice și reprezentările vieții de zi cu zi pe cruci aduc un suflu proaspăt și pozitiv într-un context care, de obicei, este asociat cu solemnitatea.
 • Învățăminte despre viață: Vizitând Cimitirul Vesel, poți învăța multe despre viața și valorile oamenilor din Maramureș. Mesajele de pe cruci și reprezentările artistice oferă indicii despre modul în care comunitatea privește viața, moartea și relațiile umane.
 • Explorarea culturală: Dacă ești interesat de explorarea culturii și tradițiilor locale din diverse regiuni ale lumii, Cimitirul Vesel din Săpânța îți oferă oportunitatea de a cunoaște mai bine Maramureșul și obiceiurile sale.
 • Impact emoțional: Vizitarea acestui cimitir poate să provoace o gamă largă de emoții – de la bucurie și umor la reflexie și contemplare. Poate fi o experiență emoțională profundă și personală, care te poate ajuta să privești moartea și viața dintr-un unghi diferit.

Cum ajungi la Cimitirul Vesel?

 • Zbor sau tren: Dacă te afli în afara României, cea mai bună opțiune este să zbori către unul dintre aeroporturile principale din România, cum ar fi Aeroportul Internațional Henri Coandă în București sau Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Alternativ, poți călători cu trenul către orașele mari precum Cluj-Napoca sau Baia Mare.
 • Transport terestru: De la orașele mari precum Cluj-Napoca sau Baia Mare, poți lua un autobuz sau o mașină închiriată pentru a ajunge în Săpânța. Distanța dintre aceste orașe și Săpânța poate fi de câteva ore de conducere, în funcție de trafic și condiții.
 • Săpânța: După ce ajungi în Săpânța, este relativ ușor să găsești Cimitirul Vesel, deoarece acesta este o atracție cunoscută în zonă. Adresă exactă și indicatoare vor fi disponibile pentru a ghida vizitatorii către cimitir.

Povești și legende despre Cimitirul Vesel?

Deși Cimitirul Vesel din Săpânța este mai mult cunoscut pentru reprezentările umoristice și autentice ale vieții pe crucile sale colorate, nu există în mod specific legende sau povești tradiționale legate de acest cimitir. Sunt mai multe povești și legende  care s-au conturat în jurul acestui loc special de-a lungul timpului:

 • Stan Ioan Pătraș – Fondatorul cimitirului: Legenda spune că ideea de a transforma doliul într-o celebrare a vieții și personalității celor decedați a venit artistului local Stan Ioan Pătraș în urma pierderii unei fiice. Această poveste arată că o tragedie personală a fost sursa inspirației pentru crearea unei tradiții culturale atât de distinctive.
 • Mâna sculptorului: Se spune că sculpturile lui Pătraș sunt atât de autentice și expresive încât uneori puteai „simți” mâna artistului în lucrările sale. Aceasta adaugă o notă de misticism și legătură personală între sculpturi și creatorul lor.
 • Transmiterea tradiției: De-a lungul anilor, arta sculpturii în lemn și de coroane funerare a continuat în familia lui Pătraș, cu urmașii săi preluând tradiția și contribuind la păstrarea și dezvoltarea cimitirului.
 • Vorbele de rămas-bun: Se spune că mesajele umoristice de pe cruci își au originile în obiceiul maramureșean de a spune vorbe de rămas-bun vesel la înmormântări. Aceste vorbe au evoluat în adevărate sculpturi colorate, aducând un zâmbet pe chipurile celor care vizitează cimitirul.

Curiozități despre cimitirul vesel?

Curiozități despre cimitirul vesel?

Sursa foto

 • Culorile vii: Unul dintre cele mai distincte aspecte ale Cimitirului Vesel sunt culorile vii ale crucilor și sculpturilor. Aceste culori bogate și vibrante sunt menite să reflecte bucuria și diversitatea vieții, transformând astfel atmosfera cimitirului.
 • Mesaje umoristice: Pe crucile din Cimitirul Vesel sunt gravate mesaje umoristice și povești scurte care descriu viața, personalitatea și chiar circumstanțele în care persoana decedată și-a pierdut viața. Aceste mesaje aduc un zâmbet și adesea dezvăluie elemente comice și inedite.
 • Stil artistic unic: Sculpturile de pe cruci au un stil artistic specific care combină elemente ale artei populare tradiționale cu elemente de umor și expresie personală. Această abordare unică oferă un aspect vizual fascinant și captivant.
 • Influențe religioase: Deși are o abordare neconvențională față de înmormântare, Cimitirul Vesel nu își pierde conexiunea cu tradițiile religioase. Mulți dintre oamenii îngropați aici sunt în continuare înmormântați în conformitate cu riturile religioase creștine.
 • Continuitatea tradiției: Tradiția sculpturii pe lemn a continuat în familia lui Stan Ioan Pătraș, cu urmașii săi preluând arta și contribuind la păstrarea și dezvoltarea cimitirului. Astăzi, aceștia continuă să creeze cruci vesel colorate și să aducă omagii memorabile celor decedați.
 • Atracție turistică: Cimitirul Vesel este o destinație turistică populară în România, atrăgând vizitatori din întreaga lume dornici să descopere această formă unică de exprimare artistică și omagiu vieții.
 • Legătura cu comunitatea: Cimitirul Vesel nu este doar o atracție turistică, ci și un loc important pentru comunitatea locală. Aici se păstrează amintirile și tradițiile lor, oferind o perspectivă asupra modului în care ei privesc viața și moartea.
 • Patrimoniu cultural: În anul 2018, Cimitirul Vesel din Săpânța a fost inclus în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, recunoscând astfel valoarea și importanța sa în contextul cultural global.

De ce sunt crucile din Cimitirul Veles atât de colorate?

Crucile colorate din Cimitirul Vesel din Săpânța sunt colorate într-un stil viu și distinct pentru a reflecta bucuria și diversitatea vieții, în contrast cu tradiționalul cimitir cu cruci simple și sobru. Există mai multe motive pentru care aceste cruci sunt colorate:

 • Omagiu adus vieții: Cimitirul Vesel este un loc în care se celebrează viața și personalitatea fiecărei persoane în parte. Culorile vii reprezintă energia și vitalitatea pe care fiecare individ a adus-o în comunitate.
 • Umor și bucurie: Culorile vii și reprezentările umoristice pe cruci aduc un zâmbet pe chipurile celor care vizitează cimitirul. Această abordare neconvențională a înmormântărilor aduce un sentiment de bucurie și împărtășire a poveștilor.
 • Exprimare artistică: Culorile vii și detaliile elaborate sunt o formă de expresie artistică. Fiecare cruce devine o operă de artă în sine, iar culorile contribuie la vizualul captivant și inedit al întregului cimitir.
 • Distincție: Culorile vii fac ca Cimitirul Vesel să fie ușor de identificat și distins de alte cimitire. Această abordare vizuală unică a atras atenția turiștilor din întreaga lume.
 • Continuarea tradiției: Culorile vii și stilul unic au devenit parte din identitatea cimitirului și a comunității. Astăzi, aceasta este o tradiție respectată și continuată de generațiile următoare de artiști și sculptori locali.
 • Adăugarea umanității: Culorile vii și mesajele umoristice pe cruci adaugă o notă de umanitate și autenticitate procesului de înmormântare. Acest lucru poate să ajute la diminuarea tristeții și să ofere o modalitate mai ușoară de a aborda moartea.

Ce alte obiective turistice poți vizita aproape de Cimitirul Vesel?

Regiunea Maramureș, în care se află Cimitirul Vesel din Săpânța, este bogată în cultură, tradiții și peisaje naturale impresionante. Există numeroase obiective turistice pe care le poți vizita în apropierea Cimitirului Vesel. Iată câteva dintre ele:

 • Bârsana: Aflat la o distanță relativ scurtă de Săpânța, Mănăstirea Bârsana este un important loc de pelerinaj. Clădirile și biserica din lemn, declarate patrimoniu UNESCO, sunt remarcabile din punct de vedere arhitectural și spiritual.
 • Mocănița: O experiență tradițională de călătorie cu un tren cu aburi care te poartă prin peisaje pitorești din Maramureș. Acestă mocăniță tradițională oferă o perspectivă unică asupra zonei.
 • Muzeul Cimitirului Vesel: Dacă dorești să afli mai multe despre istoria și tradiția Cimitirului Vesel, poți vizita Muzeul Cimitirului Vesel din apropiere. Aici vei putea să descoperi detalii despre originile și evoluția cimitirului.
 • Sighetu Marmației: Acest oraș reprezintă o destinație culturală importantă, cu muzee interesante, cum ar fi Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței sau Muzeul Satului Maramureșean, care îți oferă o perspectivă asupra tradițiilor și culturii locale.
 • Biserici de lemn din Maramureș: Regiunea Maramureș este cunoscută pentru bisericile sale de lemn, multe dintre ele fiind incluse în patrimoniul UNESCO. Aceste construcții tradiționale impresionează prin arhitectura lor unică.
 • Rezervația naturală Valea Izei: Pentru iubitorii de natură, această rezervație oferă oportunități de drumeții și explorare într-un peisaj montan pitoresc, cu sate tradiționale și peisaje frumoase.
 • Cascada Cailor: O cascadă impresionantă în apropiere de Borsa, care poate fi explorată printr-un traseu ușor de drumeție.

Cimitirul Vesel din Săpânța este mult mai mult decât un loc de odihnă eternă – este o afirmare a vieții și o comoară culturală care inspiră și încântă. Cu crucile sale colorate și sculpturile umoristice, acest cimitir ne oferă o perspectivă unică asupra modului în care o comunitate poate aborda moartea și înmormântarea. Fiecare cruce devine o operă de artă în sine, în care viețile celor decedați sunt aduse la viață prin culori vii și reprezentări autentice. Cimitirul Vesel subliniază faptul că viața și moartea sunt părți inseparabile ale aceluiași ciclu și ne îndeamnă să celebrăm fiecare moment, să împărtășim povești și să abordăm chiar și subiecte profunde cu un zâmbet. Această destinație unică reprezintă un omagiu vieții și o amintire că fiecare individ, indiferent de cât de scurtă sau lungă a fost existența lor, poate lăsa o amprentă colorată în lumea noastră.

Cele mai citite articole

Scris de admin@site

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce semnificație are numărul 1 în numerologie. Descoperă care sunt numerele tale norocoase

Filme cu pisici – Top 30 de filme pentru iubitorii de pisici