in

Centrală pe gaz sau centrală electrică? Care este cea mai bună alegere?

Anotimpul rece poate să pună probleme în ceea ce privește încălzirea locuinței, chiar dacă stai la bloc sau la curte. Știm cu toții cum poate funcționa (sau nu) rețeaua publică la bloc, iar la curte poate fi dificil să alegi cel mai economic mod de a păstra o temperatură optimă în toată casa. Astăzi ne uităm împreună la o dilemă des întâlnită: care este cea mai bună alegere, centrala pe gaz sau centrala electrică?

Electric versus gaz – care e alegerea potrivită pentru tine?

1. Instalarea

În ceea ce privește instalarea, ambele tipuri de centrală prezintă aceleași cerințe până la un punct. Ambele trebuie conectate de către o echipă din domeniu, verificate periodic și trebuie respectate anumite condiții pentru buna funcționare a lor (spre exemplu, la cea pe gaz trebuie menținută o aerisire constantă a spațiului, iar la cea electrică trebuie să ai măsuri de protecție împotriva fluctuațiilor sau opririlor de energie). Este foarte important să respecți aceste cerințe și să apelezi numai la firme autorizate în acest sens. 

Costurile de instalare pot fi mai mari la centrala pe gaz dacă trebuie să te racordezi  separat la țeava de gaz, în timp ce o centrală electrică poate fi conectată rapid și ușor la instalația electrică existentă. 

2. Costul

Dacă ne uităm, de exemplu, la câteva centrale termice pe gaz de pe Roinstalații, vom vedea că există modele pentru toate buzunarele. Bineînțeles, la ambele tipuri de centrale va trebui să ții cont de nevoile casei: care este suprafața care trebuie încălzită? Care este puterea centralei, fie ea pe gaz sau electrică? În cazul celei electrice, trebuie să iei în calcul și factura de electricitate: cât plătești per kw și dacă poți obține o ofertă mai bună sau un discount de la furnizor. Totuși, în general vorbind, gazul este mai ieftin decât energia electrică.

3. Viteza

Cele mai citite articole

În general, centralele pe gaz sunt mult mai rapide și eficiente decât cele electrice. Pot porni imediat și se încălzesc foarte repede, fiind eficiente. Și centralele electrice pot oferi viteză de încălzire, însă nu vor ajunge niciodată din urma varianta pe gaz. Bineînțeles, trebuie să ținem cont și de suprafața pe care o dorim încălzită, însă în principiu încălzirea pe gaz este mai rapidă.

4. Durata de viață

O centrală pe gaz poate funcționa optim (cu verificările de rigoare) între 15 și 20 de ani. În același timp, centrala electrică tinde să aibă o durată de viață mai mică. La aceste estimări trebuie să luăm în considerare și alți factori care pot influența perioada de funcționare optimă: cât de bine este întreținută centrala, cât de des o folosim, dacă este de calitate sau nu etc. 

În concluzie, alegerea între o centrală pe gaz sau una electrică ține foarte mult de particularitățile fiecărui consumator. Nu uita să faci o analiza detaliată a nevoilor de încălzire: ce suprafață trebuie încălzită? Cât de des? Cât de mult ca perioadă a anului? Cât de rapid ai nevoie de încălzire? Ce buget ai pentru achiziție, instalare, mentenanță? Doar așa vei putea afla care este cea mai bună soluție pentru casa ta. 

sursa foto: Pixabay.com

Cele mai citite articole

Scris de admin@site

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alegerea furnizorului de energie electrică: Ghid pentru o decizie informată

Schimbările în certificatul constatator: Cum se actualizează informațiile despre firme