Există diverse tipuri de ochelari (ochelarii de soare, ochelarii cu prescripție medicală, ochelarii fără prescripție medicală și ochelarii pentru protecție digitală), rame de ochelari (din metal sau plastic, cu sârmă, fără margini, sau cu ajustaj pentru puntea nazală joasă) și lentile (sticlă, plastic, progresive, torice, prismatice, bifocale, monofocale sau trifocale). Este important să cunoști diferența dintre toate acestea, pentru a face alegerea potrivită pentru tine, împreună cu medicul oftalmolog sau optometrist.
Tipuri de ochelari
Există numeroase branduri de ochelari, în funcție de preferințele personale. De exemplu, poți descoperi gama de ochelari de vedere marca Ana Hickmann, și poți opta pentru rama care se potrivește formei feței tale. În general, tipurile de ochelari se încadrează în următoarele categorii:
Ochelarii de soare
Soarele produce un tip de energie numită ultraviolete (UV). Expunerea prelungită la acest tip de radiație afectează negativ ochii, ceea ce poate duce la afecțiuni oculare grave precum cancerul și cataracta. Ochelarii de soare sunt concepuți pentru a proteja ochii de aceste radiații, precum și pentru a oferi protecție împotriva strălucirii soarelui și a altor elemente potențial dăunătoare, cum ar fi vântul. Printre cele mai populare tipuri de ochelari de soare se numără:
- ochelarii de soare colorați: lentilele sunt acoperite cu un colorant pigmentat. Ochelarii de soare colorați oferă o anumită protecție împotriva soarelui și a razelor UV, precum și o protecție limitată sau chiar deloc împotriva strălucirii soarelui.
- ochelarii de soare polarizați: se concentrează pe protecția ochiului împotriva strălucirii. Lentilele ochelarilor de soare polarizați sunt acoperite cu un filtru care ajută la reducerea strălucirii apei sau zăpezii.
- ochelarii de soare cu oglindă: diminuează cantitatea de lumină care intră în ochi.
- lentilele fotocromatice: se schimbă din optice clare într-o nuanță de ochelari de soare atunci când ieși la lumina soarelui dintr-un mediu mai întunecat.
Ochelarii cu prescripție medicală
Ochelarii cu prescripție medicală, sau optici, sunt ochelarii cu dioptrii, rolul lor este acela de a ajuta la corectarea problemelor de vedere, cum ar fi miopia.
Ochelarii fără prescripție medicală
Sunt ochelari fără dioptrii, nu asigură corecția vederii, dar protejează ochii (sunt folosiți în diverse medii profesionale).
Ochelarii pentru protecție digitală
Ochelarii pentru protecție digitală au ca scop protejarea ochilor de efectele privitului la ecrane digitale pentru perioade prelungite de timp. Ochelarii pentru protecție digitală se referă în principal la ochelarii de protecție împotriva luminii albastre. Lumina albastră este un tip de lumină de înaltă energie, care se găsește în mod natural în soare și în mod artificial în ecranele digitale. Lumina albastră ar putea avea unele efecte negative asupra ochilor (perturbarea tiparelor de somn, oboseala ochilor și dezvoltarea sindromului ochiului uscat). Ochelarii de lumină albastră au scopul de a opri cantitatea de lumină albastră care intră în ochi și de a ameliora unele dintre aceste simptome (1).
Tipuri de rame de ochelari
Există multe tipuri diferite de rame de ochelari, acestea variază în funcție de mărime, material și design. Iată câteva caracteristici:
- rame de sârmă: sunt rame de ochelari realizate dintr-un material metalic, cu o punte nazală și brațe subțiri. Avantajele ramei din sârmă sunt stilul lor vintage. Ramele de sârmă reprezintă un design vechi care a rezistat ca stil de ochelari în lumea modei, ceea ce înseamnă că vei fi la modă dacă porți aceste rame. Dezavantajul ramei din sârmă este acela că ramele subțiri se pot îndoi sau chiar rupe.
- rame fără margini: sunt rame de ochelari fără margini care să înconjoare lentilele. Aceste rame sunt mai puțin evidente pe față. Dezavantajul este acela că o astfel de ramă este mai predispusă la deformare.
- rame cu punte joasă: sunt rame de ochelari care au o punte a nasului care se potrivește pentru cei cu nasul situat mai jos pe față. Ramele cu punte de nas joasă sunt proiectate astfel încât să nu alunece pe față sau să se sprijine pe obraji. Aceste rame sunt disponibile într-o gamă largă de stiluri, culori și materiale, ceea ce le face o ramă perfectă pentru orice ocazie.
- rame cu margini complete: sunt ochelari care au o margine în jurul întregii lentile, cum este, de pildă, rama de ochelari de vedere de damă Ana Hickmann AH1454 05A. Avantajele ochelarilor cu rame întregi constau în faptul că sunt mai rezistenți și mai greu de spart decât ochelarii cu jumătăți de rame sau fără rame. Dezavantajul acestui tip de ramă ar putea fi acela că nu se potrivește tuturor formelor de față.
- rame semi-cerc: sunt ramele cu jumătate de margini, doar în jurul jumătății superioare a lentilelor. Neavând ramă în partea de jos a lentilelor, greutatea ramei este redusă, ceea ce face ca purtarea să fie mai confortabilă. Ramele semi-închise au devenit pentru prima dată populare în anii ’40 și ’50. Avantajul acestei rame este acela că este ușoară, dar rezistentă. Rama din partea de sus a ochelarilor asigură siguranță și protecție lentilelor, lipsa ramei din partea de jos a lentilelor oferă o senzație mai ușoară decât a ramelor complete (2).
Cum să alegi rama de ochelari potrivită pentru tine?
Este important să alegi rama de ochelari corectă, astfel încât să te simți cât mai confortabil. Alegerea unui stil și a unei culori de rame de ochelari care îți plac este importantă pentru a-ți pune în evidență personalitatea și pentru a te simți confortabil atunci când îi porți. De asemenea, este esențial să alegi ramele corecte, astfel încât acestea să fie cât mai confortabile (precum rama de ochelari de vedere de damă Ana Hickmann AH6412 A01, care poate fi folosită și pentru ochelarii la distanță și pentru cei de aproape).
Ce tip de ramă de ochelari este cel mai potrivit pentru o față cu formă rotundă?
Ramele de ochelari potrivite pentru o față rotundă sunt ochelarii dreptunghiulari, pătrați, ochi de pisică și cu rame întregi, deoarece acești ochelari aduc structură și definiție unei fețe rotunde. O față rotundă este descrisă ca fiind o față de natură circulară, cu obraji mai plini, pomeți largi și linii netede. O față rotundă este la fel de lată și de lungă. Cea mai bună ramă de ochelari pentru o față rotundă este cea care sparge plinătatea feței și aduce o nouă dimensiune feței.
Ce tip de ramă de ochelari este cel mai bun pentru o față ovală?
Tipul de rame de ochelari care sunt cele mai bune pentru o față ovală sunt ochelarii dreptunghiulari, ochelarii pătrați, ochelarii geometrici și ochelarii cat-eye, deoarece aceste rame contrastează aspectul circular al feței și aduc mai mult contrast și profunzime feței. O față ovală este descrisă ca fiind o față mai lungă decât lată. Cei mai buni ochelari pentru fețele ovale sunt cei care taie natura circulară pe o față ovală și aduc mai multă definiție și contrast trăsăturilor.
Ce tip de ramă de ochelari este cel mai bun pentru o față pătrată?
Tipul de rame de ochelari care sunt cele mai bune pentru o față pătrată sunt ochelarii rotunzi, ochelarii browline, ochelarii aviator și ochelarii cat-eye, deoarece acești ochelari oferă contrast pentru trăsăturile unghiulare ale unei fețe pătrate. O față pătrată este definită ca o față care este la fel de lată pe cât este de lungă, cu pomeții și bărbia plată. Cele mai potrivite rame de ochelari pentru o față pătrată sunt cele care îndulcesc forma ascuțită și unghiulară a unei fețe pătrate și îi oferă contrast.
Care este cea mai comună ramă de ochelari?
Cea mai comună ramă de ochelari se schimbă de la an la an, în funcție de ceea ce este la modă și de ceea ce este la mare căutare. Criteriile pentru a decide care este cea mai comună ramă de ochelari de vedere includ materialele, prețul, forma ramei, cum ar fi ramele ovale sau cele pătrate, și culoarea ramei. Una dintre cele mai comune rame de ochelari de vedere sau ramele care sunt cele mai populare și la modă în momentul de față sunt ramele din acetat, deoarece acestea sunt robuste și fiabile. Formele de rame care sunt cele mai comune sunt cele care au o largă portabilitate, cum ar fi ramele pătrate, ovale și dreptunghiulare (1).
Care sunt materialele folosite la fabricarea ramelor de ochelari?
Diferitele materiale folosite pentru a face rame de ochelari includ acetat, titan și oțel inoxidabil.
- acetat: este un material semisintetic, de tip plastic, fabricat în general din celuloză. Ramele de ochelari fabricate din acetat sunt mai rezistente, mai flexibile și mai durabile decât ramele normale din plastic și pot fi hipoalergenice.
- titan: este un tip de metal. Ramele de ochelari fabricate din titan sunt puternice, dar ușoare, rezistente la coroziune și hipoalergenice.
- oțel inoxidabil: este un tip de metal aliat. Ramele de ochelari fabricate din oțel inoxidabil sunt ușoare, ceea ce le face confortabile și de lungă durată.
Tipuri de lentile de ochelari
Lentilele ochelarilor de vedere sunt fie cu prescripție medicală, ceea ce înseamnă că au o putere de mărire pentru a corecta o problemă de vedere, fie fără prescripție medicală, sau lentile plano, fără dioptrii, utilizate adesea la ochelari de vedere, cum ar fi ochelarii de soare. Diferitele tipuri de lentile pentru ochelari sunt enumerate în cele ce urmează:
- lentile progresive: sunt cunoscute și sub denumirea de lentile multifocale. Sunt lentile care au trei prescripții sau dioptrii pe o singură lentilă, ajutând oamenii să vadă obiectele la distanțe apropiate, îndepărtate și intermediare. Cele trei prescripții din lentilele progresive nu sunt separate de o linie vizibilă.
- lentile torice: sunt un tip de lentile de contact care corectează astigmatismul.
- lentile prismatice: sunt un tip de lentile concepute pentru a corecta vederea dublă.
- lentile bifocale: sunt lentile care au două prescripții pe o singură lentilă, una pentru corecția vederii de aproape și una pentru corecția vederii la distanță.
- lentile de vedere unică: se mai numesc monofocale. Sunt lentilele de ochelari cu o singură prescripție sau putere de mărire pe o singură lentilă. Lentilele monofocale sunt utilizate pentru corecția vederii de aproape, de departe sau intermediare.
- lentile trifocale: sunt lentile de ochelari care au trei prescripții sau puteri de mărire pe o singură lentilă, separate de o linie vizibilă.
Există anumite criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi lentilele pentru ochelari, inclusiv costul, aspectul, senzația și adecvarea la stilul de viață. Cineva care are probleme de miopie și hipermetropie, de exemplu, poate alege lentile bifocale, deoarece acestea combină corecția vederii pentru ambele probleme pe o singură lentilă și este adesea mai convenabil decât să aibă două perechi diferite de ochelari. Cei care au o prescripție medicală ridicată ar putea alege o lentilă cu un indice ridicat, deoarece acestea sunt mai subțiri, ceea ce face ca ochelarii să fie, în general, mai confortabili.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Warby Parker, „Glasses Styles and Shapes: The Frame Names You Need To Know”: https://www.warbyparker.com/learn/glasses-styles-and-shapes
(2) Oscar Wylee, „Different Types of Glasses, Frames, and Lenses”: https://www.oscarwylee.com.au/glasses/types