Ți-ai făcut bagajele și ești gata să pleci într-o vacanță în Grecia? Pregătește-te pentru o revelație culinară, deoarece vei găsi aici cele mai bune specialități ale gastronomiei mediteraneene, cu influențe balcanice, otomane, maure. Iată care sunt preparatele pe care să le încerci în timpul unui sejur în Grecia. Poftă bună, sau cum spun grecii: Kali Orexi!
Souvlaki – grătar în stil mediteranean
Delectează-te cu un preparat clasic grecesc, din bucăți de carne (porc, pui, miel sau vită) marinate, puse pe frigărui și gătite la grătar. Souvlaki se servește de obicei cu pita și legume (coapte, în salate, murate), îmbogățite cu dressing de iaurt, castraveți și usturoi.
Carnea este marinată într-un amestec de ulei de măsline, lămâie și condimente. Poți alege și souvlaki preparat cu fructe de mare sau variantele vegetariene, cu legume proaspete, brânza feta și sosuri proaspete, cu arome de tarhon, oregano sau mentă.
Moussaka – simfonie de culori și arome
Moussaka este un fel de mâncare tradițional grecesc, asemănător cu lasagna, dar preparat cu vinete în loc de paste. Straturile de vinete, carne de vită sau miel tocată, și sos bechamel sunt coapte împreună pentru a crea un preparat consistent și savuros. Vei descoperi diverse rețete de moussaka în Grecia, mai ales pe coasta de vest, în insulele din Marea Ionică.
Merită să iei bilete de avion din București către Kefalonia, pentru a savura un prânz tradițional grecesc sau o cină îmbelșugată. Completează festinul elen cu o carafă de retsina, vinul cu aromă de brad, specific acestor meleaguri fascinante.
Tzatziki – gustare răcoritoare
Răsfață-te cu un sos din iaurt, castraveți, usturoi, ulei de măsline și mărar sau mentă. Este adesea servit ca aperitiv cu pita sau legume proaspete. Tzatziki merge de minune cu grătarul souvlaki și adaugă arome noi delicioasei moussaka. Poți să-l savurezi în orice moment al zilei, este sățios și răcoritor, recomandat pentru verile de foc din Grecia. Îți plac salatele grecești? Adaugă un dressing de tzatziki, pentru un plus de savoare! Sănătos și gustos, acest preparat este perfect pentru o vacanță cu arome fine!
Spanakopita – plăcintă grecească delicioasă
Spanakopita este o plăcintă tradițională grecească, preparată cu spanac și brânză feta, învelite în straturi subțiri de aluat. Este crocantă și foarte gustoasă, fiind perfectă pentru un prânz ușor sau o gustare consistentă. Savureaz-o alături de un pahar cu ouzo, lichiorul tradițional, cu arome de anason, coriandru, măceșe scorțișoară sau cuișoare.
Există diverse variante și adaptări ale rețetei de spanakopita. Unele includ adăugarea de alte legume, cum ar fi prazul sau dovleacul, sau înlocuirea brânzei feta cu ricotta sau mozzarella. De asemenea, există versiuni vegetariene sau vegane ale acestei plăcinte, în care brânza feta este înlocuită cu tofu sau cu alte alternative vegane.
Baklava – un desert faimos, mereu surprinzător
Baklava este un preparatul dulce, din straturi de aluat, cu nuci tocate și sirop de miere. Te va surprinde prin varietatea de ingrediente și rețete (există baklava cu fistic, zahăr brun, cacao, vișine, portocale confiate ș.a.).
Procesul de preparare necesită multă răbdare și atenție la detalii. După ce combinația de nuci și condimente este împrăștiată pe straturile de aluat, se coace până devine aurie. Ulterior, se toarnă siropul, pentru a obține o textură unică, moale la interior și cu o crustă crocantă.
Te-am convins să alegi vacanța în Grecia, pentru a încerca aceste preparate culinare senzaționale? Rezervă din timp biletele de avion și mergi într-un sejur în Grecia, țara însorită și ospitalieră, în orice anotimp!